הגנת סודיות המטופל

הגנת הפרטיות היא תחום המשתרע מעל מגוון רחב של סוגי פגיעה.

לעיתים יכולה להיות פגיעה "כפולה" בפרטיות כאשר מדובר בפגיעה, בנוסף, גם בסודיות רפואית (חיסיון רפואי, חיסיון תיק רפואי).

כך למשל, במקרים שבהם מפורסמות תמונות של מטופל. אותם צילומים יכולים להתבצע, לעיתים, במסווה של צילום "לגיטימי" כביכול, לצורך בקרה פנימית, או כחלק מהתיעוד הרפואי וכדומה ולשמש "לצורכי המרפאה".

אולם משרדנו נתקל מדי פעם במקרים אשר בהם המטופל התמים שהאמין מדובר בתיעוד ויזואלי של גופו לצרכים פנימיים של המרפאה או לשם לימוד והשתלמות רופאים, מגלה לתדהמתו שתמונתו מתנוססת בראש חוצות.  כיום בעזרת קמפיינים מטורגטים לעיתים קרובות חברים ומכרים רבים של אותו קורבן מזהים אותו בגלישה פשוטה באינטרנט, כשלפתע "קופצת" פרסומת הנושאת את תמונתו של המטופל/איבריו/תוצאות הטיפול הרפואי או הקוסמטי/אסתטי שעבר.

במקרים כאלה, ראשית ישנה חשיבות עליונה לתיעוד מהיר, כולל של תאריכים ומקומות הפרסום. ככל שהתיעוד מקיף יותר, כן תגברנה כוחן של הראיות בתיק.

 

תביעה על הפרת פרטיות

לרוב ניתן לתבוע בשלל עילות בתביעות בסגנון זה, החל מחוק זכויות החולה, תקנות הרופאים, חוק הגנת הפרטיות, חוק איסור לשון הרע, דיני חוזים, פקודת הנזיקין, עשיית עושר, ולעתים אף זכויות יוצרים, חוק יסוד כבוד האדם וחירותו, פגיעה באוטונומיה, נזקים לא ממוניים, נפשיים, נזקים חברתיים, פגיעה בפרנסה ובזוגיות עקב השפלת  המטופל ורמיסת כבודו,  ועוד.

חשוב להדגיש שהמגמה של בתי המשפט היא לראות בחומרה רבה כל ניצול של חולים ומטופלים, המצויים מטבעם של דברים בעמדה חלשה ומוחלשת בעת קבלת החלטה על טיפול רפואי, ולכן ישנה חשיבות עליונה להסכמה מפורשת מדעת בלבד, שבה כל תכניותיה של המרפאה או בית החולים לפרסום תמונות המטופל ותצלומיו גלויות בפניו, ברורות ונהירות, ללא אותיות קטנות "התחכמויות" וניסוחים מעורפלים ועמומים.

פגיעה בפרטיות מטופל או פציינט
פרסום פרטי מטופלים ותצלומים על ידי רופאים ומרפאות, אילוסטרציה

חוק זכויות החולה וכבוד המטופל

משרדנו חרט על דגלו את ערכי כבוד המטופל וזכויות החולה ועל כן יילחם ללא לאות בכל גילוי של פגיעה בחולים, ביזויים והשפלתם בשעת טיפול או בדיקה רפואית, וגם לאחר מכן.

כיום בעקבות שינוי בתקנות הגשת תביעה נעשית פשוטה ומהירה יותר, ופרט לתצהירים וחוות דעת מספר הפעולות שיש לבצע, במקרים רבים, פחת באופן משמעותי, מה שמקל על הנגישות לבית המשפט לכלל שכבות האוכלוסייה.

כדאי להזכיר שהכללים נוגעים לרוב גם לרופאי שיניים, מרפאים פלסטיים ופסיכיאטרים, אך אינם תופסים – מבחינת חוק זכויות החולה, על מטפלים אלטרנטיביים למיניהם.

 

**

האמור, ככלל החומר באתר, אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי פרטני ו/או המלצה לפעולה כלשהי.

פוסטים אחרונים

שקילת והערכת תארים אקדמיים מחו"ל במשרד החינוך

תואר אקדמי שנרכש בחו"ל אינו מוכר אוטומטית בישראל. מדריך זה מסביר כיצד לפעול לקבלת אישור שקילות ממשרד החינוך – צעד חיוני לדירוג שכר, לימודי המשך ורישוי מקצועי. עו"ד אסף פלג מסביר איך לעבור את התהליך בצורה מדויקת, למנוע טעויות ולדעת מתי ואיך לערער במקרה הצורך.

קרא עוד »

דירה שאינה ראויה למגורים

מאמר מקיף לשוכרים בישראל המסביר מהי דירה שאינה ראויה למגורים על פי חוק השכירות והשאילה ("חוק שכירות הוגנת"), מהן זכויות השוכרים וחובות המשכיר במצב זה, אילו תרופות עומדות לשוכר במקרה של ליקויים, וכיצד יש לפעול כדי לממש את זכויותיו. המאמר כולל גם קריאה לפעולה לפנות למשרד עורכי דין אסף פלג לקבלת ייעוץ משפטי.

קרא עוד »

צור קשר עימנו

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
דילוג לתוכן