תביעה ייצוגית 

מהי תביעה יצוגית? הסבר קצר

בתביעה ייצוגית למעשה מקבצת תביעות של מספר צרכנים, המגישים יחדיו תביעה משותפת באותו נושא ועם עילה מרכזית, נגד גופים, חברות, עסקים, או מוסדות (למשל, תביעה ייצוגית נגד סלולאר,  תביעה ייצוגית נגד רשויות מקומיות או עירייה, תביעה ייצוגית נגד חברת תעופה, תביעה ייצוגית נגד ספקית אינטרנט וכדו').

בניגוד לתביעה רגילה בעלת מספר תובעים המגישים אותה במשותף כאן הקבוצה היא "אנונימית". יש לה נציג "תובע ייצוגי" אבל אין חובה לציין כמה תובעים יש או שזהותם תופיע על גבי התביעה עצמה.  העילה של התובע 'תופסת' גם ביחס לשאר קורבנות העוולה הצרכנית, לצורך הגשת התביעה הייצוגית.

תביעה ייצוגית היא תביעה שבה רוב חברי הקבוצה אינם מוגדרים ("קהל לקוחות")  – פרט לתובע הייצוגי עצמו (או למספר תובעים ייצוגיים רשמיים),  זאת, בניגוד לתביעה קבוצתית שהיא תביעה שבה יש מספר ידוע של תובעים בקבוצה, שכולם רשומים לפי שמות, כתובות ומספרי תעודת זהות על כתב התביעה.

מתי מגישים תביעה ייצוגית?

התביעה הייצוגית נועדה למצבים בהם נזקו של כל תובע באופן פרטני הוא קטן יחסית, לעיתים אף עשוי להגיע למספר שקלים ובמקרי קיצון אף לאגורות בודדות,  ולכן לאדם יחיד אין טעם לרוב במצבים כאלו להכנס לתביעה משפטית הכרוכה בעלויות ניהול משפט גבוהות שאינם פרופורציונאליות ביחס לגובה הנזק האישי שנגרם לו.

תביעה ייצוגית נועדה לפתור את המצב הזה ולאפשר לצרכנים ונפגעים נוספים לעמוד על זכויותיהם, כאשר התובע הייצוגי (זה שבפועל מגיש את התביעה כמעין "נציג" וולונטרי של ה"קבוצה" (האנונימית))  יזכה לנתח גדול יחסית מהפיצויים שיתקבלו שעשויים לשקף נזק מצטבר של מיליוני שקלים רבים –  כך שפעמים רבות הגשת התביעה הייצוגית תשתלם לאותו תובע.  מנגד, אותו תובע ייצוגי בשם הקולקטיב יישא בהוצאות ההתחלתיות של ניהול המשפט (תשלום האגרות למשל).

מי מגיש את התביעה הייצוגית?

את התביעה הייצוגית מנהלים עורכי דין (בניגוד לתביעה קטנה שבה התובע מייצג את עצמו –  עם אופציה לסיוע של עו"ד ברקע),  והתובע הייצוגי מגיש את התביעה כשליח מטעם קבוצת הצרכנים שנפגעה.  לאחר מתן פסק דין (פס"ד) הפיצוי או הסעד מתחלקים בין כלל הנפגעים.  במצב של זכייה במשפט בית המשפט יכול להחליט שיינתן לתובע הייצוגי ולעורכי דינו פיצוי וגם שכר טרחה (שישולם ישירות על ידי הצד הנתבע לעו"ד של התובע. עם זאת יש לציין שמקובל לגבות "דמי רצינות" מתובעים ייצוגיים).

נושאים נפוצים בתביעות ייצוגיות:

 תביעה ייצוגית ניתנת להגשה נושאים רבים: בנקים, הגבלים עסקיים (על פי חוק ההגבלים העסקיים), ביטוח ופנסיה, נושאי סביבה ומפגעי סביבה,  ניירות ערך,  אפליה במתן שירותים (על פי החוק), אי שוויון בשכר, תביעה ייצוגית על אפליית בעלי מוגבלויות,  חוק הספאם, ייצוגית ספאם, רשויות, גבייה על ידי רשויות באופן רוחבי, ועוד.
במקרה של רשויות

 

מה הערך המוסף של תביעה ייצוגית?

לתביעה ייצוגית גם מרכיב חשוב כמנגנון לתיקון עוולות צרכניות. מלבד פיצוי כספי התובע הייצוגי גם עשוי לקבל סיפור כאשר עוולה רוחבית ומתמשכת "מתוקנת" באמצעות התביעה, וודאי במקרים בהם ישנה חשיפה ותהודה תקשורתית לעניין.

אז איך יוצאים לדרך עם תביעה ייצוגית?

ראשית, רצוי למצוא שותפים להגשת התביעה, בעיקר לצורך כיסוי ההוצאות ההתחלתיות (במידה ותזכו בתביעה הייצוגית בית משפט לרוב יטה לפסוק לטובתכם הוצאות משפט, אבל בתקופת הביניים קל יותר לחלוק בהוצאות עם אחרים מאשר לבד).

מיד אח"כ רצוי לפנות למשרד עו"ד המתמחה בתחומי משפט הצרכנות, החוזים והדין האזרחי (וכמובן בתביעות ייצוגיות) ולברר את סיכויי הזכייה ובעיקר האם ישנה עילה טובה ע"פ חוק.

לבסוף, הגשת התביעה מתבצעת על ידי עורכי דין מיומנים לצורך לאישורה כ"תביעה ייצוגית".  לאחר האישור מתחיל שלב המשפט.

חשוב לציין שהחוק מעמיד קריטריונים לא פשוטים ומקיפים לפני הגשת תביעה ייצוגית, ולכן יש לערוך בדיקה מקדמית, גם כן רצוי שבסיוע עו"ד על מנת לאשש את היתכנות התביעה ולצורך אומדן סיכוייה. הבדיקה גם צריכה לבדוק האם הוגשה תביעה דומה באותו נושא, שכן לא ניתן לנהל הליכים זהים במקביל.

אז מה ההבדל בין תביעה ייצוגית לבין תובענה ייצוגית? 

בקצרה, תובענה ייצוגית כוללת את הבקשה לאישור התביעה הייצוגית (בדיקה ראשונית, כללית ועקרונית האם יש מקום בכלל לדון בתביעה זו  או שמא ראוי לדחות אותה על הסף. בדיקה זו מתבצעת על ידי השופט). לעומת זאת, התביעה הייצוגית היא המשך ההליך לאחר שהתקבל האישור.  לעתים קיים בלבול בין המושגים.

סיכונים אפשריים בתביעה ייצוגית

בעיקר אובדן זמן ותשלום שכ"ט (שכר טרחה) עו"ד לצד שכנגד, וכן הוצאות נוספות.

חשוב לציין כי סיכונים כאלה קיימים בכל הליך משפטי כמעט.

 

איזה בית משפט מוסמך לדון בתיק תביעה ייצוגית?

סמכות עניינית (סוג בית המשפט) נקבע לפי אופי התביעה וההיקף הכספי. עו"ד יוכל להעריך מה ה"כתובת" הנכונה עבור תביעה על פי סוג העילה והסעד המבוקשים.

בנוסף, בעניינים מנהליים (רשויות, קנסות, ארנונה וכדומה) לעיתים ישנה סמכות ייחודית – בנושאים מסוימים.

ו"ד לקבל, במישרין או בעקיפין, טובת הנאה מהנתבע או מאדם אחר, אלא באישור בית המשפט.

המטרה באיסור זה היא קודם כל להבטיח את האינטרס הציבורי באופן הטוב ביותר, ולמנוע מצב שבו הנתבע – שהוא לרוב בעל משאבים כלכליים ניכרים – "קונה" את התובע הייצוגי הספציפי או את העו"ד המייצג.

הסדר הפשרה מפורסם ברבים טרם אישורו, וכל אחד מחברי הקבוצה המיוצגת, היועמ"ש לממשלה וכן גופים ציבוריים שונים רשאים לפנות לבית המשפט ולבקש לשנות הסדר פשרה שלדעתם אינו לטובת הציבור.

 

משרדנו עוסק בתחום התביעות הייצוגיות: 054-5829265 אסף פלג (עו"ד)

— —

האמור מהווה מידע כללי בלבד ועשויים ליפול בו אי דיוקים לרבות טעויות סופר וכיו"ב, כמו כן הוא אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי פרטני. כל פעולה שתנקט בעקבות מידע שהתקבל מאתר זה, תהיה על אחריותו הבלעדית של המשתמש.

פוסטים אחרונים

מחיקת רישום פלילי – במשרד אזרחי שיקומי (מדריך מקיף והסבר על היתרונות הגלומים)

מחיקת רישום פלילי באמצעות משרד עו"ד אזרחי לתביעות קטנות והליכים מנהליים ושיקומיים, מאפשר הגשת בקשות למחיקת כתם פלילי בעבירות קלות ובינוניות, ללא צורך בהוצאות מופרזות והסיבוך הביורוקרטי נלווה המאפיין את הענף. במשרד עו"ד אסף פלג ושות' אנו מאמינים שלכל אדם מגיעה הזדמנות שנייה.

קרא עוד »

פירוק שיתוף בתהליך גירושין

עו"ד פירוק שיתוף דירת מגורים נכסים משותפים, ורכוש אחר, יסייע לך בבירור זכויותיך במסגרת הליך הגירושין, בין אם באמצעות הסכם ובין אם על ידי קרב משפטי חסר פשרות.

קרא עוד »

עורך דין נדל"ן עשוי לכלול: עורך דין נדל"ן מיהו עורך דין לנדל"ן – קנייה ומכירה של דירות מגורים

קרא עוד »

צור קשר עימנו

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
דילוג לתוכן