קצת על לשון הרע ותביעות קטנות

לשון הרע ותביעות קטנות

לאחרונה נשאלתי האם ניתן להגיש תביעת לשון הרע כתביעה קטנה?

לשאלה זו ישנה תשובה קצרה ותשובה ארוכה.

התשובה הקצרה היא – כן.

התשובה הארוכה היא – כן ולא. 😊

אם סכום התביעה נמוך (מתחת לתקרת המותר בתביעות קטנות), והסיפור המשפטי פשוט – אז לכאורה, לרוב ניתן יהיה להגיש תביעת לשון הרע גם כתביעה קטנה (זוהי אופציה, כל תביעה קטנה ניתנת להגשה גם כתביעה רגילה).

במקרה כזה הדיון בתביעה מתקיים ללא נוכחות עורכי דין, אולם הם יכולים לסייע בניסוח המסמכים ובייעוץ מקיף לפני הדיון ולהכין את התובעים והנתבעים להליך.

התשובה הארוכה והמדויקת יותר היא שלמרות שזה אפשרי בתאוריה, לא תמיד בית המשפט יאפשר זאת. לבית המשפט שמור שיקול דעת מלא האם להתיר את ניהול ההליך בפורמט של תביעה קטנה.

כך, אם השופט או הרשם (מעין שופט זוטר) יתרשם שהסיפור שהוביל לתביעה מורכב או מסובך מדי, הוא יכול להחליט על העברת התיק לדיון רגיל. במקרה כזה ניתן יהיה להיעזר בעורכי דין ולקבל ייצוג רגיל.  עם זאת, כעיקרון בית משפט יכול לדון בתביעות לשון הרע פשוטות יחסית ובסכומי תביעה נמוכים.

בנוסף, לא תמיד כדאי לנהל תיק לשון הרע לבד בתביעות קטנות. הסיבה לכך היא שלרוב לשון הרע לא מכה בתובע "כרעם ביום בהיר".  לרוב קדמה לכך השתלשלות אירועים כלשהי, ולצד שהוציא דיבה יש טענות משלו, מוצדקות יותר או פחות –  ויש להתמודד עמן.   אם לא די בכך, אז בחוק איסור לשון הרע יש הגנות וסייגים שונים שכדאי להכיר, וישנם גם חוקים דומים ומקבילים בהקשרים שונים.

הגעה לתביעה קטנה עם תיק לשון הרע, מצריכה הפעלת שיקול דעת והערכה, ויש יתרון לניסיון בתחום שמאפשר לעורך דין מייעץ כדי לבחון האם התיק מתאים לניהול (גם אם בסכום יחסית נמוך) בהליך של תביעות קטנות, או שמא מוטב לנהלו דווקא בסדרי דין רגילים או מהירים.

חשוב לציין כי בחוק איסור לשון הרע ישנו מסלול לתביעה לא הוכחת נזק עד לגבול כספי מסוים ולכן גם בכך יש כדי להשפיע על מערכת השיקולים באשר למסלול התביעה הרלוונטי.

בכל מקרה של לשון הרע – כדאי לפנות לייעוץ מקדים אצל עו"ד על מנת לאבחן האם קיימת עילה וכיצד, ובאיזה מסלול, ראוי לתקוף את העניין מבחינה משפטית.

חשוב לציין כי לעיתים קרובות ניתן להגיע לפיצוי באמצעות פשרה מקדימה ע"י עו"ד מייצגים.

אין באמור משום המלצה לפעולה כלשהי, מוגש כמידע כללי בלבד, ואין לכותב המאמר אחריות לכל פעולה משפטית ו/או אחרת או תוצאה כלשהי כתוצאה מפעולה שתינקט מבלי להתייעץ פרטנית עם עו"ד.

פוסטים אחרונים

הכרה מקצועית לבוגרי רפואה ובריאות מחו"ל בישראל

מאמר זה מציג באופן מקיף את תהליך ההכרה האקדמית וביצוע הסטאז' במקצועות הבריאות בישראל עבור בוגרי לימודים בחו"ל. המאמר מפרט את תנאי הסף, הליך הגשת המסמכים, תהליך ההכרה המקצועית, בחינות הרישוי הנדרשות ותהליך הסטאז' במגוון מקצועות הבריאות. בנוסף, המאמר סוקר חמישה פסקי דין מרכזיים שעיצבו את התחום, ומספק מענה לשאלות נפוצות. מיועד לעולים חדשים, ישראלים שלמדו בחו"ל, ואנשי מקצוע המעוניינים לעבוד במערכת הבריאות הישראלית.

קרא עוד »

הזדמנות נוספת להתמחות במקצועות הבריאות

האם ניתן לקבל הזדמנות נוספת להתמחות רפואית לאחר פרישה עקב מצוקה נפשית/בריאותית? עו"ד אסף פלג מסביר מה האפשרויות המשפטיות, איך פונים לוועדה מקצועית, מה חשוב לכלול בבקשה, והאם ניתן לדרוש פיצויים בגין נזק נפשי, רפואי או כלכלי. מדריך עדכני למתמחים ולמתמחות במקצועות הבריאות שעברו חוויה קשה במסלול ההתמחות.

קרא עוד »

צור קשר עימנו

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
דילוג לתוכן